Jadłospis na dni 09.09-13.09.2019

W Przedszkolu High Five oferujemy różne diety. Poniżej prezentujemy jadłospis standardowy na tydzień od 09.09 do 13.09.2019. Menu dla diety bezmlecznej i diety wegetariańskiej opublikowane są na naszym przedszkolnym jadłospisie.

Dieta standardowa

Poniedziałek

Śniadanie:

Kanapka z masłem, wędliną wieprzową i rzodkiewką (105g) /gluten, mleko/
Kakao /mleko/ (200ml)

II śniadanie:
Owoc (100g)

Obiad:
Zupa: Krem z zielonego groszku na wywarze jarzynowym zabielany z grzankami
/seler, mleko, gluten/ (250ml)
II danie:
Kurczak w sosie słodko – kwaśnym (90g) /gluten/
Ryż biały (80g)
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:
Jogurt z owocami leśnymi (100g)
/mleko/

Wtorek
Śniadanie:
Kanapka z masłem i powidłami śliwkowymi (50g) /gluten, mleko/
Płatki kukurydziane na mleku (300ml)
/mleko/
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym zabielana z makaronem gwiazdki (250ml)
/seler, mleko, gluten, jaja/
II danie:
Pieczeń wieprzowa w sosie własnym (80g) /gluten/
Ziemniaki (150g)
Surówka z czerwonej kapusty z cebulką (100g)
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Drożdżówka z serem (50g)
/gluten, mleko, jaja/
Herbata brzoskwiniowa (200ml)

Środa
Śniadanie:
Kanapka z masłem i wędliną drobiową (95g) /gluten, mleko/
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Krupnik na wywarze jarzynowym niezabielany z natką pietruszki (250ml) /seler, gluten/
II danie:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym (150g)
/gluten, mleko, jaja/
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Kanapka z masłem, serem żółtym i pomidorem (65g) /gluten, mleko/
Herbata żurawinowa (200ml)

Czwartek
Śniadanie:
Kanapka z masłem i pastą z sera białego z kolorową papryką (105g)
/gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Zupa: Barszcz czerwony na wywarze jarzynowym zabielany z ziemniakami (250ml) /seler, mleko
II danie: Klops drobiowy pieczony w sosie jarzynowym (90g)
/jaja, gluten, mleko/
Makaron penne (80g) /gluten, jaja/
Surówka z marchewki (100g)
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Ciasto z jabłkami – wypiek własny (35g) /gluten, mleko, jaja/
Kakao /mleko/ (200ml)

Piątek
Śniadanie:
Kanapka z masłem (55g)
/gluten, mleko/
Jajko gotowane w sosie jogurtowo – ziołowym (50g) /jaja, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Zupa ogórkowa na wywarze jarzynowym zabielana z ryżem (250ml)
/seler, mleko/
II danie:
Paluszki rybne (90g)
/ryba, gluten, jaja/
Ziemniaki (150g)
Surówka z kiszonej kapusty (100g)
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:
Kisiel truskawkowy (150ml)
Paluch kukurydziany (10g)