Jadłospis 9-13.12.2019

Poniżej prezentujemy standardowe menu na drugi tydzień grudnia, tj. od 09.12.2019 do 13.12.2019. Specjalistyczne diety prezentujemy dla Państwa w przedszkolu.

Poniedziałek
Śniadanie:
Kanapka z masłem, wędliną drobiową i pomidorem (105g) /gluten, mleko
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100 g)
Obiad:
Zupa kalafiorowa na wywarze jarzynowym zabielana z ryżem (250ml) /seler, mleko/
Makaron spaghetti z sosem Bolońskim (150g) /gluten, jaja/
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Budyń śmietankowy (150g) /mleko/
Herbatniki (10g) /gluten, mleko/

Wtorek
Śniadanie:
Kanapka z masłem i serkiem śmietankowym (50g) /gluten, mleko/
Płatki kukurydziane na mleku z cynamonem (300ml) /mleko/
II śniadanie:
Owoc (100 g)
Obiad:
Zupa wielowarzywna na wywarze jarzynowym zabielana z zacierką (250ml) /seler, mleko, gluten, jaja/
Filet z kurczaka duszony w sosie brokułowym (90g) /mleko, gluten/
Ziemniaki (150g)
Surówka z marchewki na bazie jogurtu naturalnego (100g) /mleko/
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Galaretka pomarańczowa (200g)
Chałka z masłem (30g) /gluten, mleko, jaja/

Środa
Śniadanie:
Kanapka z masłem, wędliną wieprzową i papryką kolorową (105g) /gluten, mleko/
Kakao /mleko/ (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100 g)
Obiad:
Krem z fasolki szparagowej na wywarze jarzynowym niezabielany z grzankami razowymi (250ml) /seler, gluten/
Ryż z koktajlem truskawkowym (150g) /mleko/
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Pieczywo chrupkie żytnie z masłem, pieczonym filetem z indyka i ogórkiem zielonym (45g) /gluten, mleko/
Herbata z dziką różą (200ml)

Czwartek
Śniadanie:
Kanapka z masłem, serem żółtym i sałatą zieloną (100g) /gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Rosół na wywarze mięsno – warzywnym z makaronem nitki (250ml) /seler, gluten, jaja/
Sznycelek wieprzowy z pieca (80g)
Ziemniaki (150g)
Surówka z białej kapusty z kukurydzą (100g)
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Piernik – wypiek własny (40g) /gluten, mleko, jaja/
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)

Piątek
Śniadanie:
Kanapka z masłem i twarożkiem z wędzoną makrelą i szczypiorkiem (100g) /gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II śniadanie:
Owoc (100g)
Obiad:
Żurek na wywarze jarzynowym zabielany z jajkiem (250ml) /seler, gluten, jaja/
Pierogi ruskie (150g)/gluten, mleko, jaja/
Kompot z owocami (200ml)
Podwieczorek:
Bułka kajzerka z masłem, pomidorem i zieloną cebulką (45g) /gluten, mleko/
Herbata brzoskwiniowa (200ml)