Jadłospis na 16-20.12.2019

W tym tygodniu jadłospis obejmuje także specjalne menu wigilijne.

Poniedziałek

Śniadanie:
Kanapka z masłem, wędliną wieprzową i ogórkiem zielonym (105g)/gluten, mleko/
Kakao /mleko/ (200ml)

II śniadanie:
Owoc (100g)

Obiad:
Zupa brokułowa na wywarze jarzynowym zabielana z makaronem gwiazdki /seler, mleko, gluten, jaja/ (250ml)
Potrawka drobiowa (90g)/seler, gluten/
Kasza jęczmienna (80g) /gluten/
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:
Koktajl bananowo – malinowy na bazie maślanki naturalnej – wyrób własny (120g) /mleko/
Biszkopty (20g) /gluten, jaja/

Wtorek
Śniadanie:
Kanapka z masłem i serem żółtym (50g)/gluten, mleko/
Płatki kukurydziane na mleku (300ml)/mleko/

II śniadanie:
Owoc (100g)

Obiad:
Zupa koperkowa na wywarze jarzynowym zabielana z ryżem (250ml)/seler, mleko/
Pieczeń wieprzowa w sosie cebulowym (90g) /gluten/
Ziemniaki (150g)
Surówka z czerwonej kapusty (100g)
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:
Rogalik drożdżowy z marmoladą (40g)/gluten, mleko, jaja/
Herbata cytrynowa (200ml)

Środa
Śniadanie:
Kanapka z masłem, wędliną drobiową i rzodkiewką (105g)/gluten, mleko/
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)

II śniadanie:

Owoc (100g)

Obiad:

Krem z dyni na wywarze jarzynowym zabielany z grzankami razowymi (250ml)/seler, mleko, gluten/
Makaron z serem na słodko (150g)/gluten, jaja, mleko/
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:

Kanapka z masłem, schabem pieczonym i papryką kolorową (62g)/gluten, mleko/
Herbata żurawinowa (200ml)

Czwartek

Śniadanie:

Kanapka z masłem i twarożkiem z zieloną cebulką (100g)/gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie:
Owoc (100g)

Obiad:

Zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym zabielana z zacierką (250ml)/seler, mleko, gluten, jaja/
Rolada z indyka ze szpinakiem w sosie ziołowym (90g) /jaja, gluten, mleko/
Ryż brązowy (100g)
Fasolka szparagowa (100g)
Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:

Jogurt waniliowy (100g) /mleko/

Piątek

Śniadanie:

Kanapka z masłem i pastą jajeczną z kolorową papryką (115g)/gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)

II śniadanie:
Owoc (100g)

Obiad:

Barszcz czerwony na wywarze jarzynowym niezabielany z uszkami (250ml)  /seler, gluten, jaja/

Paluszki rybne (90g)/ryba, gluten, jaja/

Ziemniaki (150g)

Surówka z kiszonej kapusty (100g)

Kompot z owocami (200ml)

Podwieczorek:

Świąteczne ciasto marchewkowe z piernikową nutą i skórką z pomarańczy – wypiek własny (35g)
/gluten, mleko, jaja/
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)