Jadłospis na 23-27.09.2019. Poniżej dieta standardowa. W przedszkolu tradycyjnie „Pan Kucharz” prezentuje także i inne diety :).
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
Kanapka z masłem, wędliną wieprzową i ogórkiem zielonym (105g)/gluten, mleko/
Kakao /mleko/ (200ml)
II ŚNIADANIE: Owoc (100g)
OBIAD:
Zupa brokułowa na wywarze jarzynowym zabielana z makaronem gwiazdki/seler, mleko, gluten, jaja/ (250ml)
Potrawka drobiowa (90g)/seler, gluten/
Kasza jęczmienna (80g) /gluten/
Kompot z owocami (200ml)
PODWIECZOREK:
Koktajl bananowo – malinowy na bazie maślanki naturalnej – wyrób własny (120g) /mleko/
Biszkopty (10g) /gluten, jaja/
WTOREK
ŚNIADANIE:
Kanapka z masłem i dżemem owocowym niskosłodzonym (50g)/gluten, mleko/
Płatki kukurydziane na mleku (300ml)/mleko/
II ŚNIADANIE: Owoc (100g)
OBIAD:
Zupa koperkowa na wywarze jarzynowym zabielana z ryżem (250ml)/seler, mleko/
Pieczeń wieprzowa w sosie cebulowym (90g) /gluten/
Ziemniaki (150g)
Surówka z białej kapusty z marchewką i kukurydzą na bazie jogurtu greckiego (100g) /mleko/
Kompot z owocami (200ml)
PODWIECZOREK:
Drożdżówka z serem (30g)/gluten, mleko, jaja
Herbata cytrynowa (200ml)
ŚRODA
ŚNIADANIE:
Kanapka z masłem, wędliną drobiową i rzodkiewką (105g)/gluten, mleko/
Kawa zbożowa /mleko, gluten/ (200ml)
II ŚNIADANIE: Owoc (100g)
OBIAD:
Zupa pomidorowa na wywarze jarzynowym zabielana z zacierką (250ml)/seler, mleko, gluten, jaja/
Paluszki rybne (90g)/ryba, gluten, jaja/
Ziemniaki (150g)
Surówka z kiszonej kapusty (100g)
Kompot z owocami (200ml)
PODWIECZOREK:
Jogurt waniliowy (100g) /mleko/
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
Kanapka z masłem i twarożkiem z zieloną cebulką (100g)/gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II ŚNIADANIE: Owoc (100g)
OBIAD:
Krem z dyni na wywarze jarzynowym zabielany z grzankami razowymi (250ml) /seler, mleko, gluten/
Rolada z indyka ze szpinakiem w sosie ziołowym (90g) /jaja, gluten, mleko/
Ryż brązowy (100g)
Fasolka szparagowa (80g)
Kompot z owocami (200ml)
PODWIECZOREK:
Ciasto ze śliwkami – wypiek własny (35g) /gluten, mleko, jaja/
Herbata miętowa (200ml)
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
Kanapka z masłem i pastą jajeczną z kolorową papryką (115g)/gluten, mleko/
Herbata z cytryną (200ml)
II ŚNIADANIE: Owoc (100g)
OBIAD:
Barszcz ukraiński na wywarze jarzynowym niezabielany z czerwoną fasolką (250ml) /seler/
Makaron z serem na słodko (150g)/gluten, jaja, mleko/
Kompot z owocami (200ml)
PODWIECZOREK:
Kanapka z masłem, schabem pieczonym i papryką kolorową (62g)/gluten, mleko/
Herbata żurawinowa (200ml)